Steder

Dyssen på Christiania

Alle kender til Christiania, men det er de færreste, som har besøgt Dyssen, der er den lange, smalle landtange – eller enveloppe – som går parallel med fristaden på den østlige side af Stadsgaven. Det er det ’ukendte’ Christiania, hvor man kan løbe, gå eller cykle i forholdsvis fred og ro, opleve både fuglelivet på vandet og i træerne på land, nikke til de lokale christianitter eller finde en rolig plet at slå sig ned.

Dyssen er en del af Christianshavns voldanlæg, men blev først anlagt omkring hundrede år efter resten af forsvarsværkerne som en lav, ydre voldlinje uden for voldgraven.

I modsætning til selve den gamle Bådsmandsstrædes Kaserne, som blev besat og omdannet til Fristaden Christiania i 1971, så lå Dyssen uden for selve kaserneområdet og rummede ikke andre bygninger end de gamle krudtmagasiner, kaldet redaner. 

Derfor er der heller ingen elektricitetsforsyning herude på Dyssen, som lå nærmest uberørt hen, indtil christianitterne rykkede ind i krudtmagasinerne og begyndte at bygge nye huse, der gemmer sig mellem den grønne bevoksning.

Langs den to kilometer lange Dysse-sti, som man kommer til enten over broen fra Christiania eller fra den nordlige ende ude ved Holmen, vokser der ask, ahorn, hvidtjørn, hyld, røn, fuglekirsebær og andre selvsåede løvtræer og buske.

Fra krattene kan man høre sangfuglene, og man kan gå på opdagelse efter vinbjergsnegle i jordbunden. I voldgraven yngler svanerne, blishønsene, rørhønen og den toppede lappedykker.

Her er masser af muligheder for både børn og voksne at gå på opdagelse i det grønne og nyde sin medbragte picnic og de mange sommerfugle, som holder til her.

Foto: Kontraframe

  • Gå- løbe- og cykelture.
  • Natur og leg.
  • Dyssen – eller enveloppen – er en lav vold foran voldgraven, som kanonerne kan skyde hen over. Her lagde man krudtmagasinerne – de såkaldte redaner – som er solide, pileformede bygninger og ligger så langt væk , at hvis de springer i luften, går det ikke ud over selve forsvarsværkerne.
  • På Dyssen ligger Danmarks sidste henrettelsesplads, hvor 29 dødsdømte blev henrettet ved skydning i forbindelse med retsopgøret efter Anden Verdenskrig. Den seneste fandt sted i juni 1950 og var den sidste henrettelse i Danmark. Henrettelsespladsens betongulv med afløbsrist kan stadig ses.
  • Ask, ahorn, hvidtjørn, hyld, røn og fuglekirsebær.
  • Gransanger, løvsanger, gærdesanger og tornsanger, svane, blishøne, rørhøne, lappedykker og fiskehejre.
  • Der er mange caféer m.m. på selve Christiania.
1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

Data og links

Dyssen
Prinsessegade
1422 København K

tirsdag d. 25. september

8°C

Enkelte skyer

onsdag

16°C

torsdag

18°C

fredag

13°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.