Steder

Mindelunden i Ryvangen

Mindelunden er anlagt på det sted, hvor de tyske besættelsestropper henrettede 197 frihedskæmpere i de sidste år af Anden Verdenskrig. Ligesom sin ’vilde’ nabo, Ryvangens Naturpark, ligger Mindelunden på det tidligere øvelsesterræn, som tilhørte Svanemøllens Kaserne.

I modsætning til Naturparken hersker der højtidelighed og orden i Mindelunden. Det er et sted, som maner til ro og eftertænksomhed.

Mindelunden er et smukt haveanlæg med græsplæner, formklippede hække og løvtræer. Det er begravelsesplads for både henrettede modstandsfolk og danskere, som mistede livet i tyske koncentrations- og arbejdslejre.

Den er delt op i flere afdelinger. Længst væk fra indgangen på Tuborgvej findes selve henrettelsesstedet, hvor pælene, som de dødsdømte modstandsfolk stod bundet til, er genskabt som naturtro bronzestøbninger. Pistolskydebanen, hvor de første henrettelser fandt sted, er også bevaret. Rundt om i Mindelunden findes der tre mindesteder: Det Store Gravfelt med 106 af de henrettede modstandsfolk, Mindemuren med navnene på 157 dræbte modstandsfolk, hvis rester aldrig blev fundet, og KZ-gravene for de, som døde i Tyskland.

Hver år den 4. og 5. maj fejres Danmarks befrielse ved højtideligheder i Mindelunden med kransenedlæggelse og blomster på gravene.  Mindelunden er en statskirkegård, og stedet bør respekteres, hvorfor hundeluftning, kondiløb, solbadning og støjende adfærd ikke er tilladt, Men det er der også masser af mulighed for i naboparken.

Foto: Scanpix/Jonas Skovbjerg Fogh

  • Ro
  • Højtidelighed
  • Eftertænksomhed
  • Pistolskydebanerne ligger bag ved selve Mindelunden, og her fandt de første henrettelser sted.

  • Området grænser op til nogle boligblokke og kolonihaver i Ryparken. Herfra kunne beboerne under besættelsen se tyske soldater ankomme i lastbiler med danske civile. Efterfølgende kunne de høre skudsalver.

  • Foran pistolskydebanen er opsat en mindesten.
  • Det er adgang for kørestolsbrugere ved henvendelse til vagten (se Mindelundens hjemmeside).
  • Der er ikke handicaptoilet i Mindelunden.
  • Der findes herre og dametoilet.
1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

Data og links

Mindelunden Ryvangen

Tuborgvej 33

2900 Hellerup

Tlf. 3962 1467

mandag d. 22. oktober

11°C

Enkelte skyer

tirsdag

11°C

onsdag

10°C

torsdag

11°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.