Fokus
Fra hurtignatur til bynatur
Portræt af Andy G. Howe
Forsker og økolog ved Københavns Universtitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.
Allerede nu bor over halvdelen af jordens befolkning i byer. Inden 2050 vil mere end 66{a39a78fb28c7f8431d2c8d5e922d1da51e05ae2b606b9f44e21694149ac43f8e} af os leve i urbane områder end i nærhed med den store natur eller de langstrakte marker. De seneste tal fra FN er med til at understrege det store press, der er i fremtiden vil være for at kombinere by med natur. Nye beboelsesområder spiser sig ind på de sidste grønne pletter i byen og langsomt bliver vi mere og mere beton og mindre bynatur. Men hvad rummer egentlig begrebet “bynatur”?
“Natur rummer alt, det er ikke kun en ting. Det er ikke nødvendigvis plante i det begreb, eller at det grønt. Bynaturen er først og fremmest multifunktionelt, for den er også der hvor jeg soler mig eller spiller fodbold, og så har den kulturel og historisk værdi,” fortæller Andy Howe, forsker og økolog ved Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning. På instituttet arbejder de med fokus på biologi, men også på kultur. Man ser på alle aspekter ved naturen i byen, både de hårde biologiske fakta, men også de smukke og skønne sider ved naturen, og endda de funktionelle. Alt der er liv.
“Man kan tænke klassisk og tænke parker, men hvis vi skal skære det helt ned til benet, så er bynatur alt det liv der findes omkring os i byer – både menneskelige væsner og andre væsner. Man kan ikke adskille de to størrelser ad.”
Nyere forskning fra Københavns Universitet viser, at det ikke kun er vores huspriser, der nyder godt af nærheden til naturen. Byboeres oplevelse af lykke og velvære stiger for hver meter kortere der er til både park og kyst. Faktisk bosætter mere end 60{a39a78fb28c7f8431d2c8d5e922d1da51e05ae2b606b9f44e21694149ac43f8e} af Københavnerne sig efter nærheden til naturen.
“Men fordi naturen er begrænset i byerne bliver man nødt til at se på alt det som er natur, ikke kun planter og vand, men også menneskets interaktion med naturen,” fortsætter Andy Howe, som ofter er at finde ude i byens naturområder, hvor han lytter til bier i forbindelse med formidlingsaktiviteter med skolebørn, eller mærker dem til videre studier om biernes tætheder i byen inden de flyver videre.
På trods af urbaniseringen som skubber til de sidste grønne pletter i byen er der kommet større fokus på biodiversitet og rewilding – at genskabe natur. Det er et udtryk som flere og flere kender til, men der er også udfordringer med at skabe natur i vores byer.
“Desværre vil vi have hurtignatur. På den måde bliver der ikke meget plads til naturen på dens egne præmisser, når den bliver sløret af, at vi vil have at den skal se ud på en helt bestemt måde. Det ville være berigende at give naturen frit spil og bare se hvad der skete. Desværre skal man forbi en masse æstetiske fordomme,” udtrykker Andy som den største frustration ved forholdene for bynatur i København.
Mange områder, som Refshaleøen og Holmen, får kun lov til at være lidt vilde, så længe de ikke skal bebygges. Det er ofte ikke længe nok til at området kan udvikle sig til værdifuld natur for både borgere, dyr og planter.
Men hvis vi skulle drømme og håbe, hvad ville der så være mere af i København? Andy kan ikke lade være med at grine. Han er stille et stykke tid, men svarer så.
“Det ville være sjovt at se, hvis børn og lærere kunne blive ansvarlige for små grønne områder. Enten i skolegården eller i det offentlige rum. Jeg ved godt, at der foregår gode initiativer rundt omkring f.eks. køkkenhaven i Kongens Have, men det kunne være fantastisk at se dem få rigtigt ansvar. Det kunne blive en del af undervisningen, at man lærer og får en direkte forståelse af konsekvenser, skabelse og liv. På den måde kan man godt sige, at man skaber fremtidens naturbevidste borgere.”
Vidste du?
Andy G. Howe og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning v. Københavns Universitet er partnere på NaTur i Byen og en del af vidensnetværket.
Er du selv bynaturspraktiker eller interesseret i bynatur kan du være med i vores videngruppe. Her er der både forskere, byhaveentusiaster, studerende, biologer, kayakfantaster og mange andre, der arbejder og interesserer sig for bynatur. Find os som gruppen “Natur i Byen Netværk” på Facebook.
Portræt udført af Kajsa Li Paludan, Growing Pathways, ansvarlig for netværksopbygning og kortlægning i Natur i Byen.
Foto: Søren Rud