Fokus

Sociale planter fra Saxogade

Portræt af Anne Mehlsen Christiansen

Daglig leder af Settlementets butik Plantula, og arbejdsforløbet ”De grønne fingre” for sårbare, der vil tilbage på arbejdsmarkedet.

Bag en lyseblå fasade i Saxogade gemmer plantebutikken Plantula sig, men det er ikke hvilken som helst plantebutik. Plantula er en del af Settlementet på Vesterbro, som har rødder tilbage til 1911, hvor akademikere flyttede ud i det fattige københavnerkvarter for at undervise og støtte bydelens fremgang. I dag er Vesterbro i stor forandring. Kaffelattemødre- og fædre er flyttet ind og deler gadebillede med det der stadig er tilbage af ‘det gamle Vesterbro’. Plantula er særlig, fordi den lille socialøkonomiske butik bygger bro mellem det gamle og det nye gennem sine tiltag for at skabe mere grønt i byen og hjælpe socialt sårbare.

Settlementet og dermed også Plantulas mål er at skabe håb, meningsfuldhed og en aktiv bydel for alle, der bor i den. Plantulas særlige mission er at være en økologisk urban-gardening butik, der bringer liv og omtanke til folks altaner og grønne pletter i bydelen.

Settlementet tilbyder gennem De Grønne Fingre i samarbejde med Plantula et grønt forløb for dem, der har været længe væk fra arbejdsmarkedet og ikke passer ind i et normalt kontorjob. En af personerne der var med til at starte De Grønne Fingre er Jann Kuusisaari.

“Jeg har arbejdet som grøn gårdmand og bygartner i mange år og mange af de jobs jeg lavede kunne andre også lave, derfor opstod idéen til De Grønne Fingre. Visionen er at skabe grøn beskæftigelse, dels fordi det at være ude i det grønne gør een godt, hvilket kommer dem der er i forløb hos De Grønne Fingre til gavn,” fortæller Jann.

De socialt sårbare der er med i forløbet De Grønne Fingre kommer ud i opgaver, der både indeholder plantepleje, motion, kreative gøremål og andre aktiviteter, der skaber både nye værktøjer og velvære. De Grønne Fingre er Settlementets socialøkonomiske bygartner- og gårdmandsservice, og drømmen er at gøre Vesterbro mere grøn og mere bæredygtig. Og gerne socialt ansvarlig ved at skabe nye rummelige arbejdspladser, som de der arbejder i butikken Plantula.

“Vi arbejder praktisk i forløbet, og bearbejder naturens materialer. Det giver noget andet at arbejde praktisk sammen og få synlige resultater. Det kan være svært at sidde foran en pc, hvis man har været væk fra arbejdsmarkedet længe. Når man arbejder med natur og træ får man resultat med det samme,” uddyber Anne Mehlsen, som er daglig leder af Plantula.

Plantula har også et træværksted, hvor de ledige kan fordele sin tid mellem at bygge altankasser og passe tomatplanter i butikken.

“Vi oplever, at naturen virker afstressende og skaber forankring for dem der er lidt rodløse. Man kommer back-to-basics og får begge fødder på jorden. Dem der er i forløb hos os får et helt personligt forhold til de planter de passer. De kan se udviklingen og forandringen over tid og kan godt få et tæt forhold til det de gror eller plejer.”

Plantulas kunder er for det meste helt almindelige vesterbroer med altaner eller små byhaver, eller bare dem med hang til planter. For Anne Mehlsen Christiansen og Plantuala betyder bynaturen meget.

“Vi taler med vores kunder om at dyrke selv, dele ud af skønheden og opfordrer dem til at plante planter der passer til deres altan og til biodiversiteten vi vil styrke. Det er vigtigt med natur i byen. Både parker og altaner. Det både tænker vi meget på og arbejder for,” siger hun.

Følg med i Plantulas arbejde HER.

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

fredag d. 22. september

19°C

Delvist skyet

lørdag

15°C

søndag

16°C

mandag

16°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.