Fokus

Glæde og nærvær – sammen om naturen

Portræt af Berit Scholkmann, 12. januar 2018

Haveblogger , blomsterentusiast, blomsterdyrker og frivillig i ”Østerbro Gadehaver”.

Vi omtaler bynatur som et velkendt begreb, en defineret størrelse, men hvad er bynatur egentligt? For Berit handler det om blomster, glæde og nærmiljø; ”Det giver værdi og noget, alle i bydelen kan være sammen om. Om det er at samle planter og blomsterløg, så og plante eller passe blomsterbedene. Hver især har vi alle noget, som vi brænder mere for end andet, men et er sikkert – naturen samler folk, giver folk et fællesskab og noget at mødes om lokalt,” siger hun.

Østerbro gadehaver er gået fra tomme og golde arealer mellem vej og parkering, med et til tider rodet udtryk, som mest blev brugt til hundetoilet, til i dag at have nogle fine små haver, som samler folk i nærmiljøet. ”Det kan lyde så nemt. Men netop fordi vi som enkeltpersoner har forskellig smag og viden og måske ikke er så meget inde i de kommunale regler og rammer, så har det taget tid at finde den gode balance og det ”rigtige” udtryk.”

Berit startede sin interesse for blomster og stauder i sommerhusets have og er gået fra at have en undersøgende nysgerrighed til en grundigindsigt i blomster, farver, vækstbetingelser og vilkår. Hun var med til at lave det første Blog-træf i Landbohøjskolens Have, et træf for andre blomsternørder. Sidenhen er hun blevet en del af det netværk, som startede Østerbro Gadehaver. Her fandt hun ligesindede, fællesskab og et forum, som hun kunne hjælpe og sparre med om både planter og grønt i byen.

”Det kan være en større proces at anlægge en gadehave, hvis man ikke vil bruge for meget tid til at passe og pleje haven. Det er godt at vide, hvornår blomsterne blomstrer, hvilke farver, højder mm. Det er også vigtigt at vide, at det ikke går at plante alle typer planter, de må nemlig ikke blive for høje ift. bl.a. udsyn, trafiksikkerhed mm.”

”Ud over, at vi kan samles om et fælles, grønt bynatur-projekt, så følger der så meget andet med. Folk stopper op, folk mødes, lokale som forbipasserende, og de små haver bliver små lokale samlingspunkter. Det er en samling af aktive mennesker, som gerne vil skabe noget smukt og farverigt fra maj til september – i gadeplan – ude i det fri.”

Succesen har bredt sig: ”For at få de små haver godt på vej har vi i samarbejde har fået skabt nogle gode guidelines for både planter, pleje og forslag til lave hegn. Folk må endelig bruge dem som inspiration”.

Bliv inspireret på Østerbro gadehavers blog- http://obrogadehaver.blogspot.dk/ Her kan du også læse mere om hvordan du selv kan søge om en gadehave og være en del af fællesskabet med naturen i centrum.

Af Marianne Spang Bech

Foto: Søren Rud

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

tirsdag d. 23. juli

20°C

Skybrud

onsdag

20°C

torsdag

20°C

fredag

21°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.