Fokus

Fuglekiggeri midt i byen

Hvor mange forskellige arter af fugle kan du egentlig finde inde midt i Købehavn? Ikke så få, viser det sig, når en ekspert viser vej rundt om søerne.

Søerne giver sikker gevinst

Ornitolog Erik Mandrup Jacobsen har interesseret sig for fugle i rigtigt mange år, og han foreslår en tur omkring søerne i København. Et hurtigt kig i databasen hos Dansk Ornitologisk Forening viser nemlig, at der alene ved søerne er set over 100 forskellige arter over året. Og det er jo ganske imponerende, når der er i alt ca. 180 fuglearter, der yngler i Danmark.

Helt forskellige oplevelser – også for fuglene

Uanset hvor du begynder din vandring rundt om søerne, vil du opdage, at de er meget forskellige. Sankt Jørgens Sø mellem Gl. Kongevej/Planetariet og Gyldenløvesgade/Søpavillonen er den dybeste sø, og den er delt af en dæmning ved Kampmanngade. Vandet i søen er relativt klart, og på en del af bredden gror der en fin kantzone af vilde planter – blandt andet tagrør, som fuglene kan gemme sig i, finde føde og bygge reder i. Derfor er der både mange forskellige vandfugle og småfugle ved søen. Peblinge Sø, som ligger mellem Gyldenløvesgade/Søpavillonen og Dronning Louises Bro, er kantet af granit, og her kan man komme ud at sejle på det meget klare vand, hvis man lejer en vandcykel. Også Sortedams Sø, der ligger mellem Dronning Louises Bro og Østerbrogade (delt af en dæmning ved Fredens Bro) er kantet af granit, men den udmærker sig ved at have to øer – Fiskeøen og Fugleøen, hvor fuglene kan yngle i fred. På Fugleøen yngler skarven, og det de mange fugle på de døende træer får øen til at ligne en levende skulptur. Vandet i søen op mod Østerbrogade er helt uklart og mørkegrønt af alger, men det forhindrer ikke en toppet lappedykker i at prøve lykken under vandoverfladen.

Det bliver sjovere og sjovere

Som med alle andre interesser bliver det sjovere, jo mere du finder ud af. Når du begynder at lægge mærke til trækkene hos forskellige arter og undre dig over dem – ligesom den store naturforsker Charles Darwin undrede sig over finkernes ligheder og forskelle på Galapagos øerne – så ligger der spændende forklaringer gemt. Hvorfor er der fx ligheder mellem næbbet hos så forskellige fugle som fiskehejre, toppet skallesluger og skarv? Det er der, fordi alle tre arter gennem årtusinder er blevet specialiseret til at fange fisk. Andre fugle skal bruge deres næb til helt andre ting, fx muslinger, vandplanter eller frø og kerner. Også kroppenes, vingernes, kløernes og øjnenes form og farver fortæller deres helt egne og fascinerende historier – ligesom ændringer i fjerdragten fra ungfugl til voksen. En god fuglebog kan derfor være en god følgesvend på turen, men du kan begynde med at downloade den gratis fugleApp til din mobiltelefon. Så er du i gang. Det kan også anbefales at deltage i de gratis ture, som bl.a. Dansk Ornitologisk Forening arrangerer landet over.

 

 

 

En god kikkert – og du kommer helt tæt på

Det behøver ikke at være en dyr sport at gå på ”fuglejagt”. I første omgang kan du nøjes med det, du kan komme tæt på. Og i byen er det hverken svært at komme tæt på duer, hættemåger, gråspurve, gråænder, svaner eller fiskehejren for den sags skyld. Men vil du se de mere sky arter, er en god kikkert guld værd.

Kikkerten afslører alle detaljerne hos de sjove sort-hvide troldænder med de lysende øjne og hos de flotte pibeænder med den meget smukke kobber-skinnende fjerdragt, som kan ses på turen langs med søerne.

Inviter kæresten, barnet eller barnebarnet

Det er nemlig en rigtigt hyggelig aktivitet at dele med en anden, og der er gode cafeer undervejs, som man kan holde hvil på. Turen rundt om alle søerne er godt 6 km lang, men mindre kan jo gøre det. Alene ved at gå langs den ene bred af søerne en solskinsdag i september – fra Vesterbro til Østerbro kunne man se hele 20 forskellige arter. I alfabetisk rækkefølge: allike, blishøne, blåmejse, fiskehejre, gransanger, grønbenet rørhøne, gråand, gråkrage, guldspurv, husskade, hættemåge, pibeand, ringdue, skarv, svartbag, sølvmåge, taffeland, tamdue/klippedue, toppet lappedykker og troldand. Hvor mange kan du finde?

Andre gode fuglesteder

Midt inde i byen finder du altså ikke kun tamduerne eller rettere klippeduerne, der har erstattet klipper med højhuse – eller mågerne, der især i havneområderne har erstattet flade øer med hustage som ynglesteder. Mange andre fuglearter har også lært at acceptere støjen og nærheden til mennesker, fordi de finder gode levesteder. Nogle – som troldænderne – kun for at hvile et sikkert sted, inden de flyver ud på Øresund for at æde om natten.

Byens parker og kirkegårde er andre gode steder at gå hen, hvis du vil se på fugle i byen. Selv om der ikke nødvendigvis er vandfugle, er der til gengæld andre fugle, som holder af stauderne, buskadserne og de gamle træer, man finder her. Selv byområder med gamle haver kan være interessante, fordi haverne har så stor variation i planternes sammensætning, alder og tæthed. Her kan man nogle steder finde så stor en mangfoldighed af arter, at det nærmer sig det, man kan finde i naturskov. Dertil kommer, at der er rigtigt gode muligheder for at se fugle på træk over København – eksempelvis de store flotte traner, som trækker over København i marts-april, når vinden er i øst. Hvis du får gode fotos eller er god til at bestemme de fugle, du ser, kan du tilmelde dig på hjemmesiderne DOF-basen eller Fugle og Natur, hvor du kan registrere dine observationer og holde dig orienteret om, hvad der kan ses rundt omkring – rigtig god jagt!

Foto: En gråspurv nupper et måltid af frø fra hvid stenkløver (Erik Mandrup Jacobsen).

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

tirsdag d. 3. oktober

16°C

Tåge

onsdag

15°C

torsdag

14°C

fredag

14°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.