Fokus
Østerbros omrejsende lånehøns
Drømmer du om at gå foråret i møde med klukken i gården og frisklagte æg på morgenbordet?
Så prøv Østerbros lånehøns i tre måneder. Lige nu er det muligt at overtage hønsene allerede i maj. Hønsene skal inspirere Østerbroborgere til en mere bæredygtig livsstil og skabe mere liv i bydelen
”Der er mange gode grunde til at holde høns i byen. De er omvandrende kompostkværne, nemme at passe og hyggelige at se på. Og så kan høns blive meget tamme. Især børn elsker dem og kan samtidig lære mere om, hvor maden kommer fra”, siger Lene Midtgaard, der er centerleder i Miljøpunkt Østerbro og initiativtager til lånehønseordningen.
Mobilt hønsehus
Hønsene kommer med hus og løbegård og kan lånes gratis i op til 3 måneder ad gangen. Det er et tilbud til borgere, boligforeninger og institutioner på Østerbro. Eneste krav er, at låneren skal bo på Østerbro og forpligte sig til at overholde husdyrreglerne på området.
”Vi oplever mange, der gerne vil have høns, men måske har svært ved at overbevise boligforeningen eller er usikre på, hvad det indebærer. Så kan de prøve lånehønsene i tre måneder og se, om det er noget for dem”, fortæller Lene Midtgaard.
Frisklagte æg og klukken i gården
De tre høns ligger hver dag et æg, så der er mulighed for tre nylagte æg til morgenbordet.
Der er mange borgere og institutioner, der allerede har benyttet sig af ordningen. Lånehønsene blev etableret i 2015 og har lige siden været lånt ud. Ordningen er støttet af Østerbro Lokaludvalg, og driften er meget lille. Det er nemlig lånerne selv, der sørger for at flytte hønsene fra sted til sted.
”Det eneste vi gør i Miljøpunkt er at sætte lånerne i forbindelse med hinanden. Så klarer de selv resten. Det var sådan set også meningen at projektet skulle få folk til at mødes om en fælles sag og meget gerne ende med en frivillig forening,” fortæller Lene Midtgaard, og opfordrer alle, der har lyst til at være en del af lånehønseordningen til at henvende sig til Miljøpunkt Østerbro.
Vil du vide mere:
mail: sara@miljopunkt-osterbro.dk
Foto: Miljøpunkt Østerbro