Fokus

På jagt i Kongens København

Portræt David C. Pedersen

Jæger, forfatter & radiovært på Radio 24/7. David er en ildsjæl for jagt og naturplejer og driver jagttegnsuddannelsen og firmaet Always Hunting.

Klokken er fire en tidlig morgen. Glade og fulde folk er på vej hjem fra byen, men der er én der går den anden vej. Han er klædt i mørke jordfarver og har spændt kraftige vandrestøvler om fødderne. Over skulderen hænger et læderetui langt nok til at indeholde et gevær. Han stiller sig og venter på sit lift ved Nørreport station. På den anden side af gaden går en anden ung mand klædt næsten magen til. De ser hinanden og hilser, som man gør, når man er med i en helt særlig klub af jægere i byen. Sådan fortæller David C. Pedersen, jæger og radiovært bag programmet “Jagttegn” på Radio 24/7 om de særlige oplevelser man får som jæger, når man bor i en lejlighed inde midt i hjertet af København.

Ude foran Davids køkkenvindue hænger der til den store overraskelse en gås til modning på en krog i vinduesrammen. Tankerne føres hen til hvordan København må have set ud for hundrede år siden.

– Hvad siger dine naboer til, at du har døde dyr hængende til modning ude foran vinduet?

– Ikke så meget til fuglene, men jeg parterer de større dyr nede i cykelskuret. Når man ikke er vant til at se det, er der selvfølgelig mange der spørger om man må og hvorfor jeg gør det, men der udvikler sig som regel altid gode samtaler om dyr og natur, svarer David. Der breder sig et forsigtigt smil i det store skæg.

Når David C. Pedersen ikke er radiovært eller ude i naturen holder han jagttegnskurser og har sågar været vildtrådgiver for restauranten Noma. David er også aktiv i NaTur i Byens netværk for naturbaserede virksomheder og borgere i København. Og når

– Jeg oplever, at der er flere unge Københavnere der tager jagttegn nu end der er folk fra landet. Det er en generation af unge mennesker, der gerne vil ud og slå sig. De vil lære hvor maden kommer fra, være i kontakt med liv og død, og tage ansvar for sine handlinger, fortæller han.

– Er det ikke svært at komme i kontakt med den rigtige natur, når man bor i byen?

– Vi må snakke om natur og by på en anden måde. Der er masser af rigtig natur i København, men den holdes nede under asfalt og plæneklippere. Hvis vi gav den plads og lov, ville naturen i byen bedre kunne udfolde sig og der ville se helt anderledes ud, siger David bestemt.

Umiddelbart virker København ikke til at være en særlig vild by, men faktisk må man godt gå på jagt i København, oplyser David. I udgangspunktet må alle jægere der bor i Danmark gå på jagt på fisketerritoriet, fortæller han. Der gælder dog regler, der begrænser jagtretten og færdsel i områder i nærheden af byzoner. At jage duer på Strøget eller krager i Kongens Have er derfor ikke en mulighed. Men trods begrænsningerne må man godt bedrive jagt i vandene i Københavns Kommune, som også tæller den nordlige del af Saltholm og Kalvebod Brygge, så længe man holder sig til Naturstyrelsens regler. Og jagt skal altid gøres med respekt for dyret, understreger David, der fortæller at han holder et minuts stilhed for de dyr der bliver dræbt.

– Hvornår var du sidst på jagt i København?

– Da jeg var på rævejagt på Kalvebod Fælled. Vi er et hold jægere der hjælper Naturstyrelsen med regulering af bestande, ellers bliver der for mange dyr på for lidt plads. Med mere vild natur vil dyrene få det endnu bedre.

Læs mere om jagt på fiskeriterritoriet og reservater her:

Miljøstyrelsen: Fisketerritoriet og reservater

Du kan læse mere om NaTur i Byens ture på Kalvebod Fælled og Vestamager her:

Naturcenter Amager

Pinseskoven

Kyststien om Amager

Foto: David C. Pedersen

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

lørdag d. 20. juli

24°C

Skybrud

søndag

23°C

mandag

20°C

tirsdag

20°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.