Fokus
Plads til det vilde
Portræt af Peder Clement, 4. januar 2018
Uddannet gartner og landskabsarkitekt. Laver ture og grønne aktiviteter i København både som frivillig og som konsulent. Er at træffe gennem Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, hvor han har base som frivillig.
Peder er vokset op på landet, ved Roskilde Fjord, tæt på havnen og naturen. Den gang kunne man købe en spand sild for 1 kr. hos den lokale fisker, grille fisken over bål på stranden og lege ”vild”. Som nyuddannet gartner flyttede Peder i 1973 til København og startede som landskabsarkitekt-studerende på akademiet. Det grønne og naturen har fulgt Peder lige siden, både i hans arbejde og som frivillig hos Miljøpunkterne i København.
For Peder er naturen i byen noget helt særligt – det at se flere grønne facader, at der ”tillades” mere grønt mellem brostenene og gives plads til et selvsået træ – det giver flere oplevelser, ro og plads til dyr og insekter i byen.
”Det at opleve en Poppelsværmer-larve (laothoe populi) på størrelse med en finger finde vej fra poppeltræet i Tivoli, over H.C. Andersens Boulevard, mod Vester Voldgade for at kunne forpuppe sig, og kunne hjælpe den det sidste stykke på vej, det husker man, når man senere ser den folde vingerne ud”.
Naturen har jf. Peder dog i mange år haft trange kår i byen. Der har været filet af de grønne områder og små oaser til fordel for bygninger og veje. Men udviklingen er ved at vende. Flere begynder at interessere sig for at bevare den natur, der er tilbage i byen og flere vil gerne have grønt i baggården og blomster ud mod gaden. ”Der er nærmest kommet en ”forgrønnelsesstemning”, hvor folk har fået øjnene op for, at de kan lave deres egen grønne oase i baggården og det behøver ikke være så ”poleret”. Det må gerne være lidt vildt”. Tidligere skulle baggården bare være pæn og ren. Senere har frygten for rotter betydet, at mange buske og træer i byen har måttet lade livet.
”Vi vil ha´ endnu flere træer til byen og baggårdene og jeg glædes over Københavns Kommunes initiativ om partnerskabstræer. Der er en særlig glæde ved at kunne se de skiftende årstider – ikke kun på vejret”.
Det vilde fra da Peder var barn på landet er nu nærmest på mode i byen, hvor vild mad og vilde urter er i højsæde. Enhver kan nu sanke, indsamle deres egen urter til madlavningen eller den vilde pesto. Allerede i 2008 offentliggjorde Peder sin opskrift på ukrudts-pesto, en pesto som navnet fortæller, fortrinsvis består af vilde urter, urter som for nogen ses som ukrudt, så som brændenælde, skvalderkål, røllike, løgkarse og ramsløg.
Peder vil fortsætte med at brede sin viden om det grønne og de mange gode historier, om behovet for både mangfoldighed og plads til naturen, om den vilde og den polerede kultur-natur i byen. ”Planterne er vores mad, vores tøj, vores medicin, vores ilt, dyrenes mad osv. Det er svært at leve uden”. Du møder ham måske på hans ture på ladcykel rundt i byen og kan kende ham på hans grønne hat.
Læs mere om at sanke Her
Find opskriften på Peders ukrudtspesto Her
Af Marianne Spang Bech
Foto: Søren Rud