Guides

7 små grønne succeshistorier fra byen

Bynaturen i København er for alvor kommet på dagsordenen, men mange lægger ikke mærke til alle de små grønne tiltag i en travl hverdag. Ikke desto mindre udvikler byen sig i en grøn retning, og måske har du endda lagt mærke til et lille nyt bed eller træ, som er poppet op i dit lokalområde.

Vi har hos Miljøpunkt Indre By & Christianshavn samarbejdet med Københavns Kommune og fundet 7 steder i byen hvor man er gået fra belægning til beplantning. Du kan se hvordan stedet så ud før og efter, samt se hvilke planter som er anvendt.
Læg mærke til hvordan man har brugt hele plantekataloget –  både træer, buske, roser, stauder, løg og græsser er repræsenteret i disse fremragende eksempler på hvordan byen kan gøres grønnere i fremtiden. Eksemplerne er fra forskellige steder i byen, hvor man på den ene eller anden måde er udfordret af pladsmangel, nedgravede ledninger eller lignende. Vi håber at du vil lægge ekstra mærke til byens små grønne pletter, og måske blive inspireret til selv at forgrønne byen med flere planter i egen have eller altankasse.

 

 

Sankt Annæ Gade, Christianshavn:
Hjørnet mellem Sankt Annæ Gade og Dronningensgade har fået et nyt bed med pæretræer og roser. Bedet er 11 m2. Andre planter er blevet tilføjet til bedet af aktive borgere, og endnu engang understreges virkelysten hos borgerne i forhold til at plante og se bynatur i deres lokalområde. Man har valgt at lade elefantgræssen blive i bedet, men har været nødsaget til at fjerne andre planter.
Lige netop dette bed er faktisk foreslået af byens borgere.
I forbindelse med projekt 100.000 træer, har Miljøpunkt Indre By & Christianshavn medvirket til at indsamle borgerforslag om hvor der kunne plantes træer. Her ses hvordan indragelse af borgere kan bidrage til kvalitet i byens grønne udvikling.

  • 3 stk. Pyrus callaryana ’Chanticleer’, Kina-pære
  • 50 stk. Rosa ’Summerwind’, lyserøde roser

 

 

Haderslevgade, Vesterbro:
4 døende træer i asfalt er blevet til 28 træer i store bede med buske og stauder. En ellers kedelig vejindsnævring er blevet omdannet til et frodigt bindeled mellem skolen og legepladsen. Projektet indgår i et forsøg med  klimatilpasningsbrønde, som kan føre vand til bedene ved store regnskyl. De fire bede er i alt 80 m2. Beplantningen består at forskellige sorter af paradisæble samt spiræa og lyngfloks.

  • 28 stk. paradisæbler fordelt på 5 sorter: ’John Downie’, ’Butterball’, ’Rudolph’, ’Dir. Moerland’ og ’Street Parade’
  • 270 stk. Spirea japonica ’Magic carpet’
  • 400 stk. Phlox sub. ’Emerald Cushion Blue’

 

Jagtvej, Østerbro:
Her er et eksempel på, hvordan en kedelig græsflade kan gøres interessant og tilføje blomster og farve til byen. Metrobyggeriet har medført, at der er blevet fældet træer i rabatten, men der er nu plantet 3 nye træer, og udsået blomstrende enggræsblanding i et bed på 210 m2. Det at bruge blomster og engblandinger i stedet for græsflader, er forholdsvis nyt og vi kan nok forvente at mange kedelige græsflader i fremtiden vil blive udskiftet af smukke farverige blomster-tæpper.

  • 1 stk. Acer saccaharinum ’Pyramidalis, sølvløn
  • 1 stk. Prunus avium, fuglekirsebær
  • 1 stk. Robinia pseudoacacia ’Nyisegi’, robinie
  • Blomstrende engblandning

 

Mimersgade, Nørrebro
Det kan være svært at etablere plantehuller i byen, da der ligger utallige ledninger og kabler. Ved at flytte et cykelstativ har man gjort plads til et bed, da der under stativet ikke var ledninger.  Bedet er smallere end normalt. Til gengæld er det gravet en halv meter dybere, og der er anvendt en anden type jord i stedet for den klassiske allétræsmuld. Dette er gjort for at give rødderne de bedste mulige forhold at vokse under. Bedet er 27 m2 og der er valgt hæg og kirsebærlaurbær som beplantning.

  • 5 stk. Prunus padus ’Select’, hæg
  • 30 stk. Prunus laurocerasus ’Otto Luyken’, kirsebærlaurbær

 

 

Arresøgade, Nørrebro
Et dødt træ i meget lille plantehul er blevet erstattet og plantehullet er gravet større. Træet er doneret af Sitas, som hvert år forærer København et træ. En lokal vuggestue og børnehave hjalp til med at plante træet, og det er positivt at man kan inkludere lokalsamfundet og bidrage til øget ejerskab og medindflydelse.  Stauder og løg er senere blevet plantet i bedet. Bedet er på 10 m2.

  • 1 stk. Robinia pseudoacacia ’Nyisegi’, falsk akacia
  • 18 stk. Alchemilla mollis, løvefod
  • 18 stk. Nepeta faassenii ’Mussinii’, blåkant
  • 20 stk. Geranium magnificum, storkenæb
  • 12 stk. Narcis barret browning, pinselilje

 

 

Sturlasgade, Amager
Her er et eksempel på hvordan man nyligt er begyndt at plante oven på ledninger. Normalt undgår man at plante over ledninger i jorden, fordi fremtidigt gravearbejdet vil kunne ødelægge rodsystemer, eller plantens rødder simpelthen kan vokse ind og beskadige ledninger og rør. I dette tilfælde er der dog tale om såkaldte trækledninger, og man vil kunne få adgang til ledningerne uden at grave i selve bedet. I fremtiden vil man ligeledes overveje at etablere bede på almindelige ledninger, hvor man eventuelt undlader at grave bedet dybt, eller bruge beplantninger, som danner meget kraftige rodsystemer. På denne måde vil man kunne forgrønne byen trods de mange begrænsninger som findes.

  • 1 stk. Liriodendron tulipifera, tulipantræ
  • 84 stk. Alchemilla mollis, løvefod
  • 80 stk. Allium aflatuense, prydløg

 

 

Ingerslevgade, Vesterbro
Det brede fortovsareal foran DGI-byen og parkeringshuset bliver af mange borgere opfattet som en kedelig bagside af byen. For en stor del turister, er lige netop dette område deres første møde med København, da det er her langtursbusserne holder ind. Området har stort potentiale, da det ligger tæt på vigtige kulturelle områder, som Kødbyen og Øksnehallen, og forhåbentlig vil forbedringen af dette rum tiltrække flere og give yderligere lyst til ophold.

  • 7 stk. Quercus petraea, vintereg
  • 6 stk. Sorbus commixta, japansk røn
  • 330 stk. Deutzia gracilis, stjernetop

 

 

Tak til Københavns Kommune for at medvirke til formidlingen af bynaturen og tillykke med det flotte stykke arbejde.
Vi glæder os til at se flere små grønne pletter blomstre op i fremtiden.

fotos: Københavns Kommune

torsdag d. 21. september

22°C

Skyfrit

fredag

17°C

lørdag

16°C

søndag

17°C

Grønne events

august

september 2023

oktober
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Events 1st. september

 

Events 2nd. september

 

Events 3rd. september

 

Events 4th. september

 

Events 5th. september

 

Events 6th. september

 

Events 7th. september

 

Events 8th. september

 

Events 9th. september

 

Events 10th. september

 

Events 11th. september

 

Events 12th. september

 

Events 13th. september

 

Events 14th. september

 

Events 15th. september

 

Events 16th. september

 

Events 17th. september

 

Events 18th. september

 

Events 19th. september

 

Events 20th. september

 

Events 21st. september

 

Events 22nd. september

 

Events 23rd. september

 

Events 24th. september

 

Events 25th. september

 

Events 26th. september

 

Events 27th. september

 

Events 28th. september

 

Events 29th. september

 

Events 30th. september

 

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.

Instagram #naturibyen

Please enter a User ID on the Instagram plugin Settings page

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page