Guides

Fang en Byfisk

Er det street at være fisker? – det er det, hvis du dyrker streetfishing!

Lørdag d. 30. december deltog omkring 200 lystfiskere ved “Fiskedag i Københavns havn”. Her var der rig mulighed for at fange nytårsmenuen, og der blev uddelt præmier til de største fisk. Ligeledes var der mulighed for at fiske på steder, hvor det normalt er forbudt, eksempelvis Ofelia Plads og fra Havnegade. Dette var til stor fornøjelse for de deltagende og arrangementet belyser borgernes ønske om at kunne udfolde sig rekreativt inden for byens rammer. Det er andet år i træk arrangementet afholdes, begge år har det været en stor succes.
Niko Grünfeld, kultur- og fritidsborgmester, var mødt op og hjalp med at skyde konkurrencen igang.

Det er blevet trendy at dyrke urbant lystfiskeri, såkaldt streetfishing, og interessen for denne hobby breder sig som ringe i vandet. Fiskerimulighederne i København er mange, gode og havnen er fuld af liv.
Der er gennem de seneste år blevet gjort en kæmpe indsats for at støtte og forbedre den maritime flora og fauna, samt et stigende fokus på at skabe bedre muligheder for rekreative oplevelser i byen. Eksempelvis er der tidligere i år anlagt stenrev i Københavns havn ved skuespillerhuset, hvor krabber, fisk, rejer, muslinger og et hav af andre smådyr allerede er flyttet ind.

Færdsel og regler:
Det er ikke tilladt at fiske i selve havneløbet i Indre By.
I juli 2016, udvidede Københavns Kommune de zoner hvor det er tilladt at fiske i København.
Her kan du se Havnereglement og Totalkort.
Dertil må man som udgangspunkt ikke opholde dig på private bolværk, bådebroer og andre anlæg, og størstedelen af sejlklubber og bådebroejere tillader ikke fiskeri fra deres anlæg. Sørg altid for at sætte dig ind i gældende overordnede og lokale regler, før du starter dit fiskeri.

Herunder kan du blive klogere på et udpluk af områder, hvor fiskeri er tilladt, og forhåbentlig få inspiration til din næste tur ved vandet.

Nordhavn:
Oceankaj er en af Københavns bedste, og mest populære fiskepladser. Det kræver lidt at komme helt ud på grusmolen, til gengæld befinder man sig da ”midt” ude i Øresund, hvor vandet fordelagtigt hurtigt bliver dybt og koldt. Her er der hovedsageligt en fin sandbund, som tiltrækker de store fladfisk og torsk.
Her fanges der også andre torskefisk, knurhane, ulk, fjæsing, hornfisk, makrel og havørred.
Brug gerne lidt kraftigere og tungere grej. Dels for at kunne komme ned til bunden, men også for at kunne lande fisken og løfte den flere meter op på molen.

Befinder du dig i området omkring Nordhavn, er det værd at slå et smut forbi Langelinie og Midtermolen. Her finder du et spændende fiskeri i bassinerne, hvor mange fisk og fødeemner søger ophold. Især i efteråret, hvor torsken trækker ind i havnen på det lave vand, er der mulighed for at fange den her.

Derudover findes der godt fiskeri fra Refshaleøen – hvor der må fiskes fra Halvandet og rundt til Margretheholm Havn. Her fiskes ud i lynetteløbet, en 7 meter dyb sejlrende for lystbåde. Området her er ligesom Oceankaj godt til torsk, fladfisk og havørred.

Sydhavn:
I den Sydlige end af Københavns havn, må der fiskes fra Bryggebroen ved Fisketorvet, på begge sider, ned til Slusen og helt ud i Kalveboderne, samt i Frederiksholmløbet, Teglværkshavnen og Sluseholmen.
Varierende bund og dybde, fra omkring 7,5 meter til meget lavvandede områder. Fin mulighed for havørred og torsk, samt hornfisk i sæsonen.

På Slusen ved Sjællandsbroen kan man fiske hele vejen rundt i bassinet, samt i strømmen og havneløbet, og der kan fanges havørred året rundt. Der god adgang til området og er måske et af de bedste steder for svagt-gående og kørestolsbrugere.
Slusen er en utrolig populær og givende plads under hornfiskepassagen og der kan i perioder være så mange mennesker at aktivt kastefiskeri kan være en udfordring – prøv i stedet med flåd og naturlig agn i form af sildestrimler eller skalrejer.
På den anden side af Sjællandsbroen forsætter havneløbet ud i Kalveboderne, hvor fiskeriet efter havørred efter sigende skulle være godt i de kolde måneder.

Sådan kommer du i gang:
Du skal have et gyldigt fisketegn for at dyrke lystfiskeri. Pengene fra fisketegn går til udsætninger, vandløbsrestaureringer og forskning.
Derudover kræver det selvfølgelig udstyr, bestående af fiskestang, hjul, line og agn/endegrej.
Hobbyen behøver ikke være dyr, og du kan komme i gang for ca. 500kr. Der findes flere grejbutikker i København, og de er gode til at hjælpe dig godt i gang, med dine behov i fokus.

Du kan deltage i fællesskaber på eksempelvis Facebook, hvor andre lystfiskere gerne kommer med gode råd til grej/metode/fiskepladser. Samtidig er der endda god mulighed for at få stablet en fisketur på benene med mennesker fra dit lokalområde, og hvis du ikke selv har grej, kan du måske være heldig at låne noget af deres.
 

Følgende fisk fra Københavns havn er fredede og skal genudsættes:
Aborre, Sild, Ål og Skrubbe. (Disse arter indeholder for højt indhold af tungmetaller)

Følgende fisk er gode spisefisk og kan sagtens hjemtages:
Havørred, Hornfisk, Makrel og Torsk. (Generelt er det god stil kun at hjemtage hvad du selv kan spise)

 

Yderligere information kan findes gennem disse link:
http://www.byoghavn.dk/cphport/fiskeri.aspx
http://sundfisker.dk/koebenhavn/
http://oceankaj.dk/fiskepladser/fiskeri-efter-torsk-og-makrel-i-nordhavn-basinnerne/

Foto: Jonathan Pavar Gregersen

torsdag d. 13. juni

10°C

Overskyet

fredag

16°C

lørdag

14°C

søndag

17°C

Grønne events

maj

juni 2024

juli
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Events 1st. juni

 

Events 2nd. juni

 

Events 3rd. juni

 

Events 4th. juni

 

Events 5th. juni

 

Events 6th. juni

 

Events 7th. juni

 

Events 8th. juni

 

Events 9th. juni

 

Events 10th. juni

 

Events 11th. juni

 

Events 12th. juni

 

Events 13th. juni

 

Events 14th. juni

 

Events 15th. juni

 

Events 16th. juni

 

Events 17th. juni

 

Events 18th. juni

 

Events 19th. juni

 

Events 20th. juni

 

Events 21st. juni

 

Events 22nd. juni

 

Events 23rd. juni

 

Events 24th. juni

 

Events 25th. juni

 

Events 26th. juni

 

Events 27th. juni

 

Events 28th. juni

 

Events 29th. juni

 

Events 30th. juni

 

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.

Instagram #naturibyen

Please enter a User ID on the Instagram plugin Settings page

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page