Steder
Assistens Kirkegård
Den ligger så smukt inde bag den lange gule mur, som de fleste københavnere kan nikke genkendende til. Og Assistens Kirkegård på Nørrebro er ikke blot en almindelig kirkegård. Det er også en folkepark og et kulturelt skatkammer, hvor man kan gå på opdagelse i danmarkshistorien, sole sig på en af plænerne eller mødes med sine venner under træerne.
Her har unge nørrebroere gennem årtier læst til eksamen eller holdt picnic i selskab med Søren Kierkegaard, H.C. Andersen, Peter von Scholten og H.C. Ørsted mellem de gamle krogede træer dækket af vedbend, rododendronbuske på størrelse med huse og gamle maleriske gravmonumenter.
Så snart solen kikker frem, er her masser af småbørnsfamilier, motionister, pensionister, cyklister og forelskede par, der gemmer sig i kirkegårdens mange, grønne afkroge. Det er et af byens unikke åndehuller og er med god grund blevet sammenlignet med de berømteste historiske kirkegårde i både Paris og London.
Kirkegårdens gamle kapel er blevet indrettet til et kulturcenter, som formidler viden om kirkegårdens 250 år gamle historie, de mange berømtheder, som ligger begravet her, og om kirkegårdens helt specielle natur. Kulturcenter Assistens arrangerer bl.a. rundvisninger på kirkegården og har en skoletjeneste, som tilbyder undervisning med udgangspunkt i kirkegården og dens historie.
Assistens Kirkegård benyttes stadig som kirkegård, og både de nyere og ældre grave har et meget personligt præg. Kirkegården blev i 2015 fredet, så den kan få lov at bestå som et nationalt klenodie, og er dermed sikret mod nye byudviklingsprojekter.
Foto: Scanpix/Nikolai Linares