Steder
Dyssen på Christiania
Alle kender til Christiania, men det er de færreste, som har besøgt Dyssen, der er den lange, smalle landtange – eller enveloppe – som går parallel med fristaden på den østlige side af Stadsgaven. Det er det ’ukendte’ Christiania, hvor man kan løbe, gå eller cykle i forholdsvis fred og ro, opleve både fuglelivet på vandet og i træerne på land, nikke til de lokale christianitter eller finde en rolig plet at slå sig ned.
Dyssen er en del af Christianshavns voldanlæg, men blev først anlagt omkring hundrede år efter resten af forsvarsværkerne som en lav, ydre voldlinje uden for voldgraven.
I modsætning til selve den gamle Bådsmandsstrædes Kaserne, som blev besat og omdannet til Fristaden Christiania i 1971, så lå Dyssen uden for selve kaserneområdet og rummede ikke andre bygninger end de gamle krudtmagasiner, kaldet redaner.
Derfor er der heller ingen elektricitetsforsyning herude på Dyssen, som lå nærmest uberørt hen, indtil christianitterne rykkede ind i krudtmagasinerne og begyndte at bygge nye huse, der gemmer sig mellem den grønne bevoksning.
Langs den to kilometer lange Dysse-sti, som man kommer til enten over broen fra Christiania eller fra den nordlige ende ude ved Holmen, vokser der ask, ahorn, hvidtjørn, hyld, røn, fuglekirsebær og andre selvsåede løvtræer og buske.
Fra krattene kan man høre sangfuglene, og man kan gå på opdagelse efter vinbjergsnegle i jordbunden. I voldgraven yngler svanerne, blishønsene, rørhønen og den toppede lappedykker.
Her er masser af muligheder for både børn og voksne at gå på opdagelse i det grønne og nyde sin medbragte picnic og de mange sommerfugle, som holder til her.
Foto: Kontraframe