Steder
Frederiksberg Have
’Romantisk’ er det ord, der hyppigst går igen, når parkgæsterne skal beskrive Frederiksberg Have med de mange stier, træer, broer og vandløb. Og romantisk er parken, og den er også tænkt sådan.
I 1700-tallet blev den anlagt som en del af Frederiksberg Slot, der var kongelig sommerresidens, og netop på den tid ændrede idealerne sig. Indtil da havde parker og haveanlæg været anlagt efter streng, fransk barokstil med symmetriske stier og præcist ordnede bede. Det kan stadig ses enkelte steder i parken.
Men nu blev den franske barok afløst af det romantiske engelske ideal. Haverne skulle efterligne naturen, og samtidig blev de fyldt med elementer fra fjerne egne – tehuse i kinesisk stil, antikke templer, vandfald og hemmelighedsfulde grotter.
Alt det kan man se i Frederiksberg Have, hvor de mange romantiske elementer er bevaret og er med til at forstærke indtrykket af at være langt væk fra byen. At man samtidig har zoos elefanter som naboer og kan følge med i deres liv, gør det ikke mindre eksotisk.
Haven er skabt til de kongelige, men har været offentlig siden 1749 i modsætning til naboen Søndermarken, som oprindelig var en del af det samlede parkområde, men i dag er den vildere tvilling i forhold til den velordnede Frederiksberg Have.
Mulighederne for aktiviteter er mange. I sommerhalvåret er en af de mest populære måder at opleve parken på at sejle gennem den. En lille bådfart tilbyder mod betaling roture, og så kan man ellers nyde de store træer og mange blomster, mens man i adstadigt tempo glider rundt i haven. Det var også sådan, at kong Frederik 6., der elskede parken, lod sig transportere rundt og hilse på sit folk.
Frederiksberg Slot oppe på toppen af bakken er i dag officersskole for hæren, og det har det været siden 1867. Men med jævne mellemrum er der offentlige rundvisninger, så man kan få en fornemmelse af, hvordan et kongeligt sommerhus kunne se ud i 1700-tallet.
Foto: Scanpix/Torben Huss