Steder
Havneparken
For et par årtier siden var Islands Brygge et nedslidt industriområde. Beboerne ville det anderledes, og nu er kajkanten langs havnen et af de mest søgte steder at tilbringe sommeren i København. Og Islands Brygge er blevet et eftertragtet sted at bo.
Sommeren igennem er havneparken ramme om koncerter og andre kulturbegivenheder, badning, grillaftener, boldspil, petanque og solnedgangsture hånd i hånd med udsigt til både det nye og gamle København.
Det er et af de områder i København, som en tidsrejsende fra 1950’erne ville have sværest ved at genkende.
Dengang lå her industri, nu ligger her næsten nøgne kroppe og bader i solen. Og hvor der engang blev opbevaret kul i store bjerge, er der græs. Jernbanen er skiftet ud med cykler, og hårdt arbejdsliv for tusindvis af københavnere er ombyttet med sommerlet fritid for endnu flere.
Det særegne ved havneparken er imidlertid, at sporene efter fortiden er der endnu og bliver brugt til at understrege stedets historie. Jernbanevogne, skinner, rester af skibe og maskiner indgår i parken. Mange af de gamle bygninger rummer i dag boliger, fundamenter er bevaret og brugt som afskærmning.
Allerede sidst i 70’erne gik de aktive beboere i området i gang med en plan for at omdanne det nedslidte og forurenede område til en bypark.
Første del af parken anlagde de selv og for egne indsamlede penge. Det var i 1984. Kommunen accepterede planerne, og ti år efter blev havneparken udvidet. Siden er der kommet kulturhus og havnebad til, og det har ikke gjort stedet mindre populært.
Faktisk er der arrangementer i parken cirka 75 pct. af tiden fra marts til oktober. Ikke mindst sommerfestivalen Kulturhavn er velbesøgt.
Foto: Thomas Rousing