Steder

Kastrupfort

Hvor der engang stod kanoner, står der nu borde og bænke til fredsommelig picnic. Kastrupfort, eller Kastrup Batteri, som det hed engang, indbyder i dag til leg. Men engang var det blodig alvor.

Englænderne havde bombarderet København i 1807, og da Danmark tabte Anden Slesvigske Krig i 1864, opstod der en ny sikkerhedspolitisk situation. Danmark var nu et lille, sårbart land. Derfor opstod tanken om at befæste København til lands og til vands, så man i det mindste kunne forsvare landets hovedstad, mens man ventede – og håbede – på hjælp fra venligtsindede nationer.

Kastrupfort er et minde om dengang. Det blev bygget i 1886-1887 og skulle forsvare København, hvis der kom en flåde sydfra. Under Første Verdenskrig lå der 300 soldater i krigsberedskab her.

Befæstningen blev opgivet i 1920, og da Amager Strand åbnede for Københavns borgere i 1933, åbnede Kastrupfort med de tilhørende grønne områder som en folkepark. Her har bl.a. været friluftsteater og udskænkningssteder, inden tyskerne overtog stedet under Anden Verdenskrig.

Der går bl.a. historier om, at desertører blev skudt hernede i kasematterne, fordi der er skudhuller i væggen. Skeptikere peger på, at det ville have været et upraktisk sted at henrette mennesker, fordi der ikke er afløb i gulvet, så blodet kunne løbe væk.

I dag er den slags tanker fjerne, når man færdes på fortet, der mest af alt er en idyl. Løbere sætter pris på trapperne og bakkerne, når de skal udfordre sig selv, der er legeplads til børnene, og har man fået nok af strandlivet nede i Amager Strandpark, er fortet et oplagt sted at komme i ly for vinden og sandet og larmen.

Vær opmærksom på, at fortet kun er åbent i dagtimerne. Efter lukketid kan man godt komme ud igen – men ikke ind.

Foto: Stine Trier Norden

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

tirsdag d. 23. juli

19°C

Overskyet

onsdag

20°C

torsdag

20°C

fredag

21°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.