Steder

Kongelunden

Kongelunden er den klassiske skovtur på Amager. Kom en tidlig morgen i forsommeren og overlist en ræveunge, der vover sig ud for første gang. Eller en varm sensommernat, hvor insekterne sværmer. Mange af dem er sjældne, og enkelte kendes kun fra dette ene sted i Danmark.

En stor del af Amagers vidtstrakte naturområder er nyheder for københavnere og amagerkanere, men Kongelunden har været et udflugtsmål så længe, at den er en del af syngespillet ’En søndag på Amager’ fra 1848.

Og stemningen blandt Kongelundens aldrende træer er også anderledes end på den åbne fælled, hvor skovene først nu er ved at få fodfæste. Kongelunden er det, som mange vil kalde rigtig skov.

Fuglelivet i Kongelunden er varieret med over 300 arter, og i træktiden kommer der interesserede fuglekiggere fra store dele af københavnsområdet for at se fugletrækkene over Amager. Der er fugletårn i den sydlige del af Kongelunden, og med lidt held er der både traner og store rovfugle i luften. Og, nå ja, ikke sjældent en jumbojet. Lufthavnen er tæt på.

Hvis man kan lide fasaner, bør man også sende en venlig tanke til skoven her. Det var i Kongelunden, at det første gang lykkedes at få den farverige fugl fra Asien til at yngle for alvor. Det meste af den danske bestand kan spores tilbage herfra, hvor overhofjægermester baron Løvenskjold i 1800-tallet fik fasanen til at yngle, så den kunne brede sig – og kongen gå på jagt efter den.

I dag er Kongelunden et yndet udflugtsmål for ryttere, løbere, naturelskere og ikke mindst insektinteresserede. Den er også et godt sted at samle bær, urter og svampe. Blandt andet er her ramsløg i forsommeren – bare gå efter lugten.

Kongelunden har også hovedstadsområdets eneste vestvendte strand. Det trækker masser af kitesurfere til stranden ved sydvestpynten. På gode dage med vinden i den rigtige retning er der flere hundrede.

Foto : Martin Rivero

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

torsdag d. 13. juni

12°C

Skybrud

fredag

16°C

lørdag

14°C

søndag

17°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.