Steder

Krogebjergparken

Krogebjergparken går som en grøn smutvej fra Vestvolden i nord til Damhusengen i Syd. Egentlig er den en ådal, men åen selv har længe været forsømt. Nu skal den genoprettes og vandet gøres rent, så området kan tiltrække både naturglade gæster og dyr og planter.

Krogebjergparken er en af de parker, som gæster fra andre dele af København kun sjældent finder frem til. Det er synd. For den lange, smalle park har sine egne fine indslag.

Længst mod nord er der en sø og forholdsvis vild natur, længere mod syd bliver området mere parkagtigt, indtil det ved Jyllingevej i Vanløse glider over i Damhusengen.

Midt i hele herligheden er der en legeplads med et klatrestativ som en slags mini-Eiffeltårn i reb og berlinergynger – de store gynger udviklet til Mauerpark i Berlin, som også appellerer til voksne.

Men om nogle år vil parken se anderledes ud. Harrestrup å, som løber gennem hele parken, videre til Damhussøen og ud i Kalveboderne ved Valbyparken, skal lægges fri og tilbage i sit naturlige leje.

I øjeblikket er der ikke meget naturligt over åen de få steder, hvor man kan se den. Der er fliser i bunden af åløbet, og fra tid til anden bliver den brugt til at udlede spildevand, når kloakkerne svømmer over.

Det skal være slut, og de kommende år vil Krogebjergparken igen blive en rigtig ådal med varieret natur og nye muligheder for parkens gæster.

Vandet skal være så rent, at der kan være ørreder i åen og fuglearter som isfugl, der også kun trives, hvor vandet er klart – isfuglen fisker med synet, så grumset vand betyder sulten isfugl.

Som en sidegevinst vil genopretningen gøre vandet i Kalveboderne så rent, at Valbyparken kan få sin egen badestrand.

Foto: Scanpix/Christian Als

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

søndag d. 19. maj

20°C

Skyfrit

mandag

19°C

tirsdag

19°C

onsdag

20°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.