Steder

Mindelunden i Ryvangen

Mindelunden er anlagt på det sted, hvor de tyske besættelsestropper henrettede 197 frihedskæmpere i de sidste år af Anden Verdenskrig. Ligesom sin ’vilde’ nabo, Ryvangens Naturpark, ligger Mindelunden på det tidligere øvelsesterræn, som tilhørte Svanemøllens Kaserne.

I modsætning til Naturparken hersker der højtidelighed og orden i Mindelunden. Det er et sted, som maner til ro og eftertænksomhed.

Mindelunden er et smukt haveanlæg med græsplæner, formklippede hække og løvtræer. Det er begravelsesplads for både henrettede modstandsfolk og danskere, som mistede livet i tyske koncentrations- og arbejdslejre.

Den er delt op i flere afdelinger. Længst væk fra indgangen på Tuborgvej findes selve henrettelsesstedet, hvor pælene, som de dødsdømte modstandsfolk stod bundet til, er genskabt som naturtro bronzestøbninger. Pistolskydebanen, hvor de første henrettelser fandt sted, er også bevaret. Rundt om i Mindelunden findes der tre mindesteder: Det Store Gravfelt med 106 af de henrettede modstandsfolk, Mindemuren med navnene på 157 dræbte modstandsfolk, hvis rester aldrig blev fundet, og KZ-gravene for de, som døde i Tyskland.

Hver år den 4. og 5. maj fejres Danmarks befrielse ved højtideligheder i Mindelunden med kransenedlæggelse og blomster på gravene.  Mindelunden er en statskirkegård, og stedet bør respekteres, hvorfor hundeluftning, kondiløb, solbadning og støjende adfærd ikke er tilladt, Men det er der også masser af mulighed for i naboparken.

Foto: Scanpix/Jonas Skovbjerg Fogh

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

søndag d. 23. juni

15°C

Overskyet

mandag

20°C

tirsdag

20°C

onsdag

23°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.