Steder

Nokken

Nokken er helt sin egen. Skæve, pudsige huse og skure i haver, der som regel er mere vild natur end parcelhusorden. En håndbajer på en bænk i solen med udsigt over havnen til Ørstedsværkets markante mure og høje skorstene. Små bådebroer med joller. Og en lille købmand, der i sommerhalvåret fungerer som samlingssted for både beboerne selv og folk på udflugt.

Der er næppe noget andet sted i København, hvor den strenge og nøje planlagte byudvikling i nye kvarterer som Sluseholmen, Havneholmen og Islands Brygge får så skarp kontrast. Haveforeningen Nokken er utæmmet idyl.

I alt består Nokken af over 100 små lodder, der egentlig begyndte som en skurby for fiskere og daglejere tilbage i 1920’erne og 30’erne. Siden udviklede området sig af sig selv og er reelt aldrig blevet gjort lovligt efter moderne lovgivning.

Fremover skal Nokkens særpræg sikres med en lokalplan, der fastslår, at Nokken er kolonihaver og ikke kan bruges til moderne boligbyggeri.

Som noget usædvanligt står det også i lokalplanen, at der ikke er krav til, hvordan husene skal se ud. De skal bare være brandsikre og holde sig inden for en vis højde. Ellers er der plads til eksperimenter, så Nokken fortsat kan være et pudsigt sammensurium af byggestile.

Nokken er sin egen, men trods navnet ikke sig selv nok, så derfor er fællesarealerne ned til vandet også til glæde for gæster. Der er samtidig planlagt en ny sti langs vandet og en cykelsti gennem området, der kan forbinde Nokken med de øvrige cykelruter i København.

Foto: KontraScanpix/aframe

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

tirsdag d. 23. juli

20°C

Let regn

onsdag

20°C

torsdag

20°C

fredag

21°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.