Steder

Utterslev Mose

Det er Københavns største parkområde. Det er fuglekiggernes favorit, stedet, hvor løberne har god plads, og hvor man kan finde plads og luft og himmel og vand og fred og en plæne til solbadning og legepladser til børn… alt sammen bare få kilometer fra Rådhuspladsen. Utterslev Mose har mange venner, men plads til flere.

Faktisk er det grønne område så stort, at det er muligt at fare vild. Heldigvis på den ufarlige måde – man finder hurtigt tilbage til en sti igen. Men i en ellers velordnet storby er det fascinerende at støde på et område, der har præg af naturlig uorden.

Vandet, rørskoven og krattet tiltrækker et væld af fugle. Intet andet sted i København yngler så mange forskellige arter. Engang husede mosen en gigantisk koloni af hættemåger, men de har holdt flyttedag.

I dag er den fugl, man mest lægger mærke til, den normalt så sky grågås, i kraft af dens størrelse og antal, og her er den tillidsfuld. Formentlig er vejene omkring Utterslev Mose de eneste i verden, hvor man ligefrem med skilte advarer om gæs, der krydser vejen.

Kom en morgen i maj, så synger nattergalen for fuld kraft. Og rørdrummen sukker mellem sivene, så det lyder, som når man puster ned i en flaske.

Fugleentusiaster kan finde flere sjældne arter her det meste af året og overskue området fra et fugletårn midt i hele herligheden. Og er man aldeles ligeglad med fuglelivet, kan man komme for alt det andet, den smukke mose – der i virkeligheden er fire søer – kan lokke med.

Slangen i paradiset er vandkvaliteten i mosen, der er i en sølle forfatning. Spildevandsudledninger har ødelagt vandmiljøet, men det bliver langsomt bedre takket være diverse planer for vandforbedring.

Foto: Stig Nørhald

1.31 km
1.31 km

DESTINATION ON MAP

søndag d. 19. maj

18°C

Skyfrit

mandag

19°C

tirsdag

18°C

onsdag

20°C

Nyhedsbrev

Få grønne nyheder i din indbakke. Vi hinter om events, guides og giver tips til de bedste grønne steder, du kan besøge i København.